Kredittkort med lang rentefri periode

Den rentefrie perioden på kredittkort er en av de store fordelene ved å bruke det som betalingsmåte. Hvor lang den rentefrie perioden er varierer en del. Her forklarer vi hva det innebærer, og hvilke kredittkort som har en lang rentefri periode.

Hva er den rentefrie perioden på kredittkort?

Alle kredittkort har en rentefri periode. Det kalles også rentefri nedbetalingsperiode eller rentefri kreditt. Det viktige er at det går en viss tid fra du kjøper en vare eller tjeneste til du må betale for den.

Kredittkortselskapet betaler selgeren, så samler de opp dine kjøp, og sender deg en regning etter en viss tid. Denne tiden fra kjøp og til regningen forfaller er rentefri for deg som kunde.

I praksis betyr dette som regel at alle varer og tjenester du kjøper med kredittkortet i en måned, blir fakturert neste måned. Dermed er den rentefrie perioden helt frem til den regningen forfaller, i måneden etter at kjøpet ble gjort.

Hvis du kjøper en ny TV med kredittkortet 1. august trenger du ikke betale for den før på neste kredittkortregning, som mest sannsynlig da vil komme tidlig i september. Den vil ha en forfallsdato som vanligvis er to uker frem i tid. Det betyr at du ikke betaler for TV-en du kjøpte 1. august før i midten av september, kanskje enda senere. Og likevel betaler du ingen renter, hele denne perioden er rentefri.

Hvis du i tillegg gjør et innkjøp sent i august, vil som regel det også komme med på august-regningen som sendes ut i september. Da vil den rentefrie perioden for det kjøpet bli kortere, siden det kjøpet gjøres nærmere avregningsdatoen.

Fire kredittkort med lang rentefri periode

Noen kredittkort du trygt kan velge dersom lang rentefri periode er viktig for deg er:

1. TF Bank Mastercard

  • TF Bank Mastercard har inntil 43 dagers rentefri periode.
  • De tilbyr inntil 150 000 kr i kreditt, gebyrfri bruk og gunstig reiseforsikring.

2. Bank Norwegian kredittkort

  • Bank Norwegian kredittkort har inntil 45 dagers rentefri periode.
  • De tilbyr også inntil 150 000 kr i kreditt, ingen årsavgift og gode cashback-ordninger.

3. Trumf Visa:

  • Trumf Visa har opptil 45 dagers rentefri periode.
  • Opptjening av Trumf-bonus på alle kjøp, som kan brukes til rabatt på dagligvarer eller gjøres om i kontanter.

4. Santander Gebyrfri Visa Gold

  • Santander Gebyrfri Visa Gold har inntil 50 dagers rentefri periode.
  • De tilbyr 100 000 kr i kreditt, gebyrfri bruk i hele verden og gode forsikringsordninger.

Fordeler med rentefri periode

Den rentefrie perioden på kredittkortet kan være til stor hjelp hvis du trenger å kjøpe en kapitalvare, men ikke har spart opp nok penger. Det kan også være lurt å kjøpe sommerferie med kredittkortet, og betale den når feriepengene kommer hvis de kommer før regningen forfaller. En ekstra fordel ved å gjøre det, er at mange kredittkort har gode reiseforsikringsordninger.

Den store fordelen med å ha en slik rentefri periode, er at man kan kjøpe inn kapitalvarer man trenger selv om man ikke har tilstrekkelig med penger der og da. Hvis for eksempel vaskemaskinen går i stykker, kan man kjøpe en ny en og spare opp penger til å betale den i den rentefrie perioden.

Dette er særlig gunstig dersom man ikke har en solid økonomisk buffer, og alternativet ville være å søke om forbrukslån for å kjøpe inn nødvendige kapitalvarer.

Det er også vanlig å for eksempel kjøpe feriereise for familien med kredittkort, og så betale for den når man mottar feriepenger fra arbeidsgiveren.

Samtidig er det viktig å følge nøye med på innkjøpene man gjør med kredittkortet, slik at man er trygg på at man kan klare å betale kredittkortregningen når den kommer. Mange kredittkort har oversiktlige apper som til enhver tid viser hvor mye man har kjøpt med kortet.

Hva skjer etter den rentefrie perioden på kredittkortet?

Å bruke kredittkort som betalingsmåte er i utgangspunktet tilnærmet kostnadsfritt, i tillegg til at det er enkelt og trygt.

Den rentefrie perioden ender ved forfall på kredittkortregningen. Hvis du betaler kredittkortregningen din innen forfall, påløper det derfor ingen renter.

Etter forfall på den regningen, begynner det imidlertid å påløpe betydelige renter dersom man ikke betaler hele beløpet.

Når man mottar kredittkortregningen står det alltid oppført hvor mye man skylder, og i tillegg står det oppført et minstebeløp man må betale. Det lønner seg alltid å betale hele beløpet. Hvis man velger å kun betale minstebeløpet, vil det bli beregnet renter på det man ikke betaler.

Minstebeløpet som står oppført er vanligvis det minste lovpålagte beløpet i henhold til utlånsforskriften. Kredittkortforetak er pålagt å kreve inn et slik minstebeløp hver måned.

Det er viktig å være klar over at selv om man ikke klarer å betale hele regningen, kan man velge å betale mer enn minstebeløpet, for at det rentebærende beløpet skal bli så lite som mulig.

Hvor lang er den rentefrie perioden?

Mange kredittkort gir kundene en rentefri periode på inntil 50 dager. Som vi viste over, kommer det eksakte antallet dager an på når i måneden du gjør innkjøpet, siden månedens innkjøp samles i en faktura.

Det varierer imidlertid en del hvor lang betalingstid man har på fakturaen. Det gjør at i praksis har en del kort lengre rentefri periode enn andre.

Når noen kredittkort har betalingsfrist på regningen på 14 dager og andre har på 20 dager, betyr det at det er seks ekstra rentefrie dager på det siste.

Tips: Les også vår artikkel om kredittkort på dagen her: kredittkortinfo.no/kredittkort-på-dagen/

Den egentlige lengden på rentefritaket

For å forklare hvordan rentefritaket fungerer, er det best å illustrere med et eksempel. Vi tenker oss at du eier et Morrow Bank MasterCard, og betaler for en flybillett med kortet.

Morrow Bank sender ut faktura i begynnelsen av hver måned. Regningen er for alle transaksjoner som ble foretatt i løpet av den foregående måneden.

Forfallsdatoen for fakturaen er alltid den 20. i måneden hos dette selskapet. All bruk av kreditt i januar, skal dermed tilbakebetales innen 20. februar.

  • Dersom du kjøpte flybilletten den 1. januar, blir rentefritaket faktisk 50 dager (hele januar + 20 dager i februar).
  • Kjøpte du flybilletten den 31. januar, får du kun 20 dagers rentefritak.

Et kort som tilbyr inntil 45 dager rentefri periode, betyr rett og slett at forfallsdatoen hos dette selskapet er satt til den 15. hver måned.

Tips: Ser du etter kredittkort med lave renter? Her er fem av de beste alternativene

Rentefri betaling av varer og tjenester

Det gratis lånet på inntil 50 dager gjelder kun dersom følgende punkter oppfylles:

  • Betalingen gjelder en vare eller en tjeneste (alt som ikke anses som kontantuttak).
  • All benyttet kreditt blir tilbakebetalt innen forfall.

Kontantuttak innebærer at du ikke får rentefritak. Da beregnes det renter fra transaksjonsdatoen, og inntil all kreditt er gjort opp.

Det samme gjelder dersom du bare betaler deler av all utestående saldo.

Oppsummert

Den rentefrie perioden ved kjøp når man betaler med kredittkort er en av de store fordelene ved å ha kredittkort. Norske kredittkort har vanligvis en rentefri periode på mellom 40 og 50 dager. For at du skal slippe å betale renter i det hele tatt, må du være oppmerksom på følgende:

  • Betal kredittkortregningen før den forfaller
  • Betal hele beløpet på regningen, ikke kun minstebeløpet
  • Hvis du velger et gebyrfritt kredittkort blir bruken tilnærmet gratis
Meny