Når du skal ta opp lån, er det mange begreper du må forholde deg til. Et av disse er nominell rente. Her får du en innføring.
Nominell rente
Begrepet nominell kommer fra det latinske ordet «nomen», som betyr «navn», og viser til noe teoretisk og formelt. Det betyr at det som oppgis i nominell form, ikke trenger å fungere like godt i praksis.
Akkurat dette stemmer når vi snakker om nominell rente. Den nominelle renten er en avgift du betaler for å besitte lånet, men her inkluderes ikke andre gebyrer som følger med lånet. For å finne ut hva lånet egentlig koster deg, må du undersøke den effektive rentesatsen.
Ofte når bankene markedsfører sine lån, er det den nominelle rentesatsen som er mest synlig, fordi denne satsen er lavere enn satsen for effektiv rente.
Hva koster nominell rente?
Hvor høy rentesats du får tilbud om når du skal ta opp et lån, vil variere ut fra flere faktorer, som type lån, kredittsjekk, styringsrenten og grad av egenkapital (ved boliglån).
#1. Type lån
Hvilket lån du velger, vil være helt grunnleggende for rentesatsen. Et lån uten sikkerhet, altså et forbrukslån, vil ha høyere nominell rente enn et lån med sikkerhet, som et boliglån eller et billån. Gjennom sikkerheten har banken en trygghet for at de får tilbake pengene du låner, og dermed blir den nominelle renten lavere.
Tips: Se også vår artikkel om kredittkort med lav rente: kredittkortinfo.no/lav-rente/
#2. Kredittsjekk
Når du søker om lån, blir det tatt en kredittsjekk av deg. Her undersøkes økonomien din og du vil få en kredittscore. Denne kredittscoren forteller banken hvor stor risiko de tar ved å innvilge deg et lån. En høy kredittscore vil kunne gi deg lavere renter. En lav kredittscore vil påvirke den effektive renten negativt, og kan også gi deg avslag på søknaden om lån.
#3. Styringsrenten
Styringsrenten vil også spille en rolle for satsen banken kan tilby. Denne renten settes av Norges Bank, og styrer markedsrenten. Styringsrenten vurderes og endres inntil hver sjette uke.
#4. Grad av egenkapital
Skal du ta opp et boliglån, vil det spille en rolle for hvor mye egenkapital du stiller med. Jo mer egenkapital, jo mindre risiko vil det være for banken å innvilge deg et lån. Mer egenkapital kan derfor påvirke den nominelle rentesatsen positivt.
Eksempel på nominell rente på ulike lån
Eksempel på nominell rente på forbrukslån fra Bank Norwegian:
- Lånesum: 70 000 kroner
- Nedbetalingstid: 5 år
- Nominell rente: 13,49%
- Effektiv rente: 16,01%
Eksempel på nominell rente på boliglån fra Nordea:
- Lånesum: 2 000 000 kroner
- Nedbetalingstid: 25 år
- Nominell rente: 5,49%
- Effektiv rente: 5,70%
Tips: Se også vår artikkel om den rentefrie perioden på kredittkort: kredittkortinfo.no/rentefrie-periode-på-kredittkort
Oppsummering
- Renter gis på både penger du låner, og penger du oppbevarer i banken. Den nominelle rentesatsen er avgiften du betaler til banken hvert år for å låne penger av dem.
- Det er ofte den nominelle renten bankene markedsfører mest tydelig, fordi denne satsen er lavere enn den effektive renten, og derfor indikerer at lånet er billigere.
- Du bør merke deg at gebyrer ikke er inkludert i denne rentesatsen. Den nominelle renten vil derfor ikke gi deg svaret på hva lånet vil koste deg totalt. Sørg for å undersøke den effektive renten. Det kan være stor forskjell mellom nominell og effektiv rente, og særlig på usikrede lån.