Beste kredittkort med cashback
Om du bruker et kredittkort med cashback som betalingsmetode, kan du få penger tilbake ved bruk. Men hvordan fungerer det egentlig, og hvilke kredittkort med cashback er de beste?
Hva er kredittkort med cashback?
Mange kredittkort har fordelsprogrammer, bonuser, rabatter og cashback ved kjøp. Cashback viser til at du får tilbake penger for kjøp du foretar med kredittkortet.
Forskjellen på fordelsprogrammer med rabatter for kjøp i butikker og kredittkort med cashback, er at sistnevnte gir rabatt i etterkant av kjøpet. Det er banken som betaler deg tilbake penger, og ikke den enkelte butikken som du bruker kredittkortet i.
Banken tjener på disse fordelene av flere årsaker. For det første fører de ulike fordelene til at forbrukerne skaffer seg flere kredittkort. Det innebærer mer totalgjeld, og at flere utelater å betale tilbake kredittgjelden før forfall. Siden den effektive renten på kredittkort er svært høy, vil banken tjene godt på dette.
For det andre vil det gagne banken å inngå avtaler med ulike butikker og bedrifter. Dette skaffer bedriftene flere kunder, og banken mottar provisjon for at de øker kundemassen. Denne provisjonen kan igjen brukes til cashback til deg som kredittkortkunde.
Tips: Les mer om kredittkort på dagen med Bankid
Hvor mye får jeg i cashback?
Hvor mye cashback du får, varierer fra kort til kort. Cashback oppgis ofte i prosent- Verdien ligger ofte rundt 1,5-4 prosent, avhengig av hvilken kategori kredittkortet er i.
Vi kan dele kredittkort med cashback i tre kategorier:
- Kategori 1 – De som gir cashback på alt: Kredittkortene med lavest cashbackverdi, gir ofte cashback på alt du handler, uavhengig av butikk. Et eksempel på et slikt kredittkort er Santander Red Visa.
- Kategori 2 – De som gir cashback i bestemte butikker: Andre kredittkort gir cashback på utvalgte varer, eller hos bestemte butikker. Et eksempel er cashback på drivstoff, som Ikano VISA. Kredittkortene i denne kategorien kan ha høyere prosentandel i cashback enn kredittkort i første kategori.
- Kategori 3 – De som gir cashback i én butikk: Det finnes også kredittkort som gir cashback kun i en bestemt butikk eller kjede. Disse kredittkortene har den høyeste cashback-verdien. Eksempelvis har Resurs kredittkort en ordning der du kan få cashback på en bestemt varekategori i en måned av gangen.
Hva kan jeg få cashback på?
De vanligste varene og tjenestene du kan få cashback på, er blant annet klær, drivstoff, hotellovernattinger, restaurantbesøk, flyreiser og dagligvarer. Nedenfor finner du flere eksempler på kredittkort med cashback på disse varekategoriene.
Cashback på klær
Flere kredittkort har cashback ved kjøp i klesbutikker. For eksempel kan du med Santander Red Visa få inntil 15% cashback hos blant andre kleskjeden Nelly.
Flexi Visa fra samme bank gir deg i tillegg 4% bonus på en valgfri kategori. Du velger selv hvilken kategori du ønsker å samle poeng på, og denne kategorien kan endres hver måned.
Cashback på drivstoff
Kredittkort med cashback på drivstoff er svært populært i Norge, og kalles ofte «bensinkort» eller «drivstoffkort».
For eksempel har 365Privat Mastercard fra Danske Bank cashback på drivstoff. Her får du 3,65% av alle kjøp på Esso, og 2% cashback på kjøp hos andre bensinstasjoner.
Flexi Visa fra Santander Consumer Bank gir deg 4% cashback ved kjøp av drivstoff hos alle bensinstasjoner i Norge.
Cashback på hotellopphold
Et eksempel på et kredittkort som har cashback på reise, er TF Bank kredittkort. Med dette kan du få inntil 10% cashback på hotellovernattinger som bestilles gjennom Booking.com. Dette fungerer slik at du får 10% tilbake, som kun kan brukes til å kjøpe nye hotellopphold via Booking.com. Her er det en maksgrense på 500 euro.
Også med Re:member black kredittkort kan du få cashback på hotellopphold. Her gis det 10% cashback på hotellovernattinger bestilt via Hotels.com.
Cashback på flyreiser
Noen kredittkort kalles “reisekort”, og gir cashback på flyreiser. Dette gjelder blant annet kredittkortet fra Bank Norwegian. Med Bank Norwegian kredittkort kan du samle poeng ved bruk. Den opptjente cashbacken kan brukes til å betale ned på kredittkort-fakturaen din.
- Du vil få 0,5% av alt du kjøper i CashPoints, inntil brukte 100 000 kroner.
- 1 CashPoint er det samme som 1 krone.
Hos utvalgte butikker vil satsen du får tilbake, være høyere. For eksempel kan du leie bil hos forhandlere som Norwegian samarbeider med, og få inntil 10% CashPoints på kjøp.
CashPoints må brukes til betaling av flyreiser hos Norwegian, både til kjøp av selve reisen, men også til å oppgradere sete, kjøpe til ekstra bagasje og lignende.
Cashback på dagligvarer
Trumf Visa gir cashback på dagligvarer. Her kan du få en kredittgrense på inntil 100 000 kroner. Med Trumf Visa får du 2% cashback, også kalt Trumf-bonus, på kjøp av dagligvarer hos følgende butikker: Meny, Spar, Kiwi, CC-mat, Joker, Jacob’s, Nærbutikken og Gigaboks. På torsdager får du 4% Trumf-bonus hos disse butikkene.
I tillegg kan du få cashback på andre tidsbegrensede tilbud. Er du kunde hos Talkmore, får du 5% Trumf-bonus og hos Mester Grønn får du 1%.
Her foreligger det ingen øvre grense for hvor mye bonus du kan samle. Du får ikke Trumf-bonus hos andre dagligvarekjeder enn de som er nevnt ovenfor.
Pass på dette med kredittkort med cashback
#1. Kartlegg behovene dine
Før du velger et kredittkort med cashback, bør du tenke godt gjennom hva du har behov for. Bruker du mye penger på drivstoff, kan det lønne seg å velge et bensinkort. Reiser du mye? Da bør du undersøke et kort med cashback på reiser. Bruker du mye penger på klær, bør du kanskje velge et kredittkort med cashback
Ved å velge et kredittkort som gir deg cashback på varer og tjenester du kjøper ofte, kan du altså spare mye penger.
#2. Undersøk andre vilkår
Når du har funnet et kredittkort med et fordelsprogram som passer deg og dine behov, må du også undersøke de andre vilkårene. Hvordan er den effektive renten? Hvor lang er den rentefrie perioden?
Sammenlign gjerne flere kredittkort før du bestemmer deg. Slik kan du enklere finne frem til det kredittkortet som passer deg best.
#3. Betal før forfallsdatoen
Hvis du betaler tilbake pengene du skylder før forfallsdatoen, kan du spare penger på kredittkort med cashback. Etter forfallsdatoen vil det legges til en effektiv rente på beløpet, og denne er ofte høy.
Fordeler med kredittkort med cashback
- Du kan spare penger på varer du kjøper ofte.
- Du trenger ikke å aktivere cashback-ordningen; pengene du sparer, vil automatisk trekkes fra den månedlige fakturaen.
- Det er enkelt å følge med på tidsbegrensede tilbud på bankens nettsider.
Ulemper med
-
Om du ikke betaler beløpet før rentene begynner å løpe, kan det bli kostbart, og gevinsten du har fått av cashback-ordningen, vil raskt forsvinne i rentekostnadene.
- Du kan ende opp med kort med høy effektiv rente, fordi du kun sammenligner fordelsprogrammene på de ulike kortene. Da vil det ikke lønne seg å dra nytte av cashback.
- Du får ikke cashback på uttak i minibank eller overføringer fra kredittkortet.
- Det foreligger ofte begrensninger for hva du kan samle poeng på, og hvor mye du kan samle.
Slik velger du beste cashback-kort
Med enkle grep kan du tjene ekstra cashback.
#1. Les vilkårene for cashback nøye
Ulike kredittkort med cashback har ulike vilkår for opptjening og bruk av poeng. Sett deg inn i vilkårene, slik at du finner ut hvilke varekategorier du kan tjene poeng på.
#2. Følg med på tidsbegrensede tilbud
Noen banker har tidsbegrensede tilbud som gir cashback. Følg med på bankens nettsider for å hele tiden holde deg oppdatert.
Et eksempel på kredittkort som har cashback på ulike varer til ulike tidspunkt, er Resurs Gold. Her samler du poeng for alle kjøp, som igjen kan brukes på utvalgte butikker og tjenester i en gitt periode.
Ved å følge med på slike tilbud og kampanjer kan du samle cashback og slik spare penger på varer og tjenester.
#3. Velg et kort med cashback på varer du bruker ofte
Siden det er stor variasjon i hva du kan tjene og bruke opptjente poeng på, bør du ta en nøye vurdering av hvilket kredittkort du bør gå for. Reiser du mye, kan et reisekort være mest lønnsomt. Kjører du bil til jobben, bør du kanskje vurdere å gå for et bensinkort. På denne måten kan du lettere dra nytte av løsningen med cashback.
Velg et cashbackkort som passer deg og ditt bruksmønster.
#4. Undersøk andre vilkår
Når du har funnet et kredittkort med et fordelsprogram som passer deg og dine behov, må du også undersøke de andre vilkårene. Hvordan er den effektive renten? Hvor lang er den rentefrie perioden? Sammenlign gjerne flere kredittkort før du bestemmer deg. Slik kan du enklere finne frem til det kredittkortet som passer deg best.
#5. Betal ned hele saldoen før forfallsdatoen
Hvis du betaler tilbake pengene du skylder før forfallsdatoen, kan du spare penger på kredittkort med cashback. Etter forfallsdatoen vil det legges til en effektiv rente på beløpet, og denne er ofte høy.
Sittter du igjen med store rentekostnader, vil du ikke dra nytte av pengene du kan spare på cashback-ordningen.
#6. Undersøk begrensninger
Hvilke begrensninger har kredittkortet for oppsamling av cashback? Hva er den øvre grensen? Hva kan poengene brukes til? Dette er begrensende faktorer du bør undersøke før du avgjør hvilket kredittkort du skal velge.
#7. Vurder flere kredittkort med cashback
Dersom du er en disiplinert bruker av kredittkort og har god kontroll på økonomien kan det å ha flere kort med cashback være en stor fordel. På denne måten kan for eksempel du utnytte cashback ordninger for både drivstoff og flyreiser. Husk at dette er kun lønnsomt om du alltid betaler ned hele kredittkortregningen før forfall ettersom renter på kredittkort er høye.
Hvordan utbetales cashback?
Hvordan cashback utbetales, er noe bankens bestemmelser avgjør. Hos noen banker, som Bank Norwegian, vil man se at poengene trekkes fra fakturaen. Hos andre banker vil man kunne bruke poengene ved kjøp av varer og tjenester, eller du kan velge selv hvilken løsning du ønsker.
Oppsummering
- Kredittkort kommer med mange fordeler, som bonuser, rabatter og cashback. Kredittkort med cashback gir deg penger tilbake på kjøp. Det er banken som betaler deg tilbake, og dette skiller denne typen kredittkort fra rabattkort.
- Du kan få cashback på ulike varekategorier, som klær, elektronikk, reiser, hotellovernattinger og drivstoff. Vær bevisst på at det er store variasjoner mellom ulike kredittkort på hvor mye cashback du får.
- Husk å sammenligne flere kredittkort før du bestemmer deg, og sørg for å velge et kredittkort med et fordelsprogram som matcher dine behov. Likevel må du være bevisst på at den effektive renten på kredittkort er høy.
Vurderinger
Required