Hva er bruttolønn og nettolønn

Hva er forskjellen på bruttolønn og nettolønn, og hvorfor må vi egentlig vite forskjellen? Her får du svar på alt du lurer på om bruttolønn og nettolønn.

Hva er bruttolønn?

Brutto betyr egentlig uren. Når vi snakker om brutto i økonomien, viser det gjerne til et beløp som inneholder flere faktorer.

Bruttolønn viser til lønnen din før skatt og fradrag er trukket fra. Du kan finne oversikt over bruttolønnen på lønnsslippen din.

Lønnen som står i arbeidskontrakten din, er bruttolønnen. Den kan være oppgitt i årslønn, månedslønn, provisjonslønn eller timelønn, alt etter hva avtalen mellom deg og arbeidsgiver innebærer. Bruttolønnen er det arbeidsgiveren din vil rapportere til Skatteetaten.

Skattetrekket beregnes med utgangspunkt i bruttolønnen.

Eksempel på bruttolønn

Om du tjener 250 kroner i timen, og jobber 100 timer i måneden, vil du ha tjent 25 000 kroner på en måned. Denne summen er bruttolønnen. Det vil si at beløpet du får utbetalt til konto, vil bli mindre.

Hvordan regne ut bruttolønn?

For å regne ut hva du har i bruttolønn, må du ha opplysninger om:

  • Nettolønn: Hvilket beløp fikk du utbetalt?
  • Skattetrekk: Hvor mye skatt du trekkes, kan du sjekke på skattekortet ditt eller på lønnsslippen.
  • Fradrag/avgifter: Betaler du for kaffe på arbeidsplassen din, trekkes du for forsikring og/eller pensjonssparing?

Her har vi laget et eksempel for å vise hvordan du kan regne ut bruttolønn. Vi tar utgangspunkt i følgende summer:

  • Nettolønn: 40 000 kroner
  • Skattetrekk: 25% av 40 000 kroner, altså 10 000 kroner
  • Fradrag/avgifter: Pensjonssparing 200 kroner, kaffepenger 100 kroner = 300 kroner

Da vil utregningen se slik ut:

40 000 kroner (nettolønn) + 10 000 kroner (skatt) + 300 kroner (avgifter) = 50 300 kroner i bruttolønn

Bruttolønn er den lønnen skatten regnes ut fra. For å regne ut bruttolønn, må du legge skatt og avgifter til nettolønnen, altså lønnen du får utbetalt til kontoen din.

Hva er nettolønn?

Etter at skatten og fradragene er trukket fra bruttolønnen, står du igjen med det som kalles nettolønn. Det er dette beløpet du får på kontoen din, og som du har til rådighet for å betale private kostnader til bokostnader, mat, transport, hjem og familie.

Andre avgifter, som forsikringer, pensjonstrekk og lignende, vil også trekkes fra bruttolønnen. På lønnsslippen kan du finne oversikt over bruttolønn, nettolønn og alle fratrekk.

Ofte henvises det til nettolønn som det motsatte av bruttolønn.

Hvordan regne ut nettolønn

For å regne ut nettolønn, blir regnestykket slik:

Bruttolønn – skattetrekk – avdrag/avgifter = nettolønn

Om du har 40 000 kroner i bruttolønn, og betaler 20% skatt, samt 100 kroner i kaffepenger, blir regnestykket seende slik ut:

40 000 kroner – 8000 kroner – 100 kroner = 31 900 kroner i nettolønn

Hvorfor er det viktig å forstå forskjellen på bruttolønn og nettolønn?

Det er viktig å forstå forskjellen på bruttolønn og nettolønn av flere årsaker:

  • Når du søker på en ny jobb, er det bruttolønnen du får oppgitt. Men det er ikke bruttolønnen som forteller deg hva du vil ha å rutte med hver måned, det er det nettolønnen som gjør.
  • Det er også slik at du og en kollega kan ha samme bruttolønn, men likevel ulik nettolønn. Denne ulikheten i pengene dere får på konto, kommer av at skattetrekket og andre fradrag og avgifter kan variere fra person til person.
  • Skal du søke om kredittkort eller lån, er det bruttolønnen din som regnes som inntekt. Inntekten din spiller en rolle for hvor mye lån du kan få. Ifølge loven kan du ikke ha mer gjeld enn fem ganger inntekten din, altså bruttolønnen. Det vil si at om du har en bruttolønn på 500 000 tusen, kan du ha inntil 2 500 000 kroner i gjeld samlet sett.
Selv om du har samme bruttolønn som en kollega, kan dere ha ulikt beløp i nettolønn. Dette skjer fordi skattetrekket og avdragene kan være forskjellige.

Oppsummering

  1. Bruttolønn er lønnen før skatter, avgifter og fradrag. Det er bruttolønnen som oppgis når du søker om en ny jobb, og som arbeidsgiver rapporterer videre til Skatteetaten. Hvor mye skatt som trekkes, beregnes ut fra bruttolønnen.
  2. Nettolønn er det motsatte; altså lønnen du mottar, etter at skatter, avgifter og fradrag er trukket fra. Avgifter og fradrag innebærer blant annet kaffepenger, og pensjon og forsikring. Nettolønn er beløpet du får på konto, og som du bruker til faste og flytende utgifter.
  3. Når du søker om lån, er det bruttolønnen som legger grunnlaget for hvor mye lån du får. Du kan ikke ha mer gjeld enn fem ganger bruttolønnen din.
Meny