For mange kan kredittkort være en gunstig betalingsmetode. Men det finnes også noen ulemper. Her får du en innføring i hva som skjer om du ikke betaler kredittkortregningen.
Krav til å få kredittkort
For å få innvilget søknaden om kredittkort, må du ha stabil inntekt, være myndig og ha bostedsadresse i Norge. Banken vil ikke innvilge søknaden din om du har betalingsanmerkninger. Det vil også tas en kredittvurdering.
Gjennom kredittvurderingen vurderer banken om du er betalingsdyktig, altså om du har god nok økonomi til å betale tilbake pengene du låner. Det vil aldri lønne seg, verken for banken eller for deg, at du får innvilget søknaden om kredittkort om du ikke har stabil økonomi.
Dette skjer om du ikke betaler kredittkortregningen
Hver måned vil du få en regning med et minstebeløp. Betaler du hele beløpet før forfallsdatoen, slipper du unna renter. Dette kalles en rentefri betalingsutsettelse, og dette er et gode de fleste kredittkort har. Ofte er denne rentefrie perioden på 30-45 dager, avhengig av bankens egne vilkår.
Dette vil skje om du ikke betaler i tide:
#1. Renten begynner å løpe:
Den effektive renten på kredittkort er høy, og rentekostnadene kan bli store om du ikke betaler regningen før forfallsdatoen. Kredittkortgjelden, som i utgangspunktet kan være et gratis lån, vil vokse raskt og bli til et svært kostbart lån.
#2. Du får en purring
Etter noen uker vil du få en purring/et inkassovarsel med et forsinkelsesgebyr. Merk deg at dette kun er et varsel, og at saken ennå ikke har havnet i rettslig behandling. Du har 14 dager på deg til å betale beløpet, og slik kan du unngå inkasso.
#3. Du får en betalingsanmerkning
Det neste som skjer, er at saken sendes til inkasso, og du får en betalingsanmerkning. Dette vil gjøre det vanskelig for deg å ta opp nye lån/inngå nye avtaler om mobilabonnement, forsikring og lignende.
#4. Beløpet vokser
Når saken er sendt til inkasso, vil beløpet vokse enda raskere, for her vil det legges til mange ulike gebyrer. Per dags dato ligger forsinkelsesrenten på 10,75%, inkassosatsen på 700 kroner og rettsgebyret på 1234 kroner. I tillegg må du betale forsinkelsesgebyr, inkassovarselgebyr og purregebyr.
#5. Kredittkortet sperres
Ved inkassobehandling av kravet vil kredittkortet sperres. Du kan søke om å åpne det igjen når kravet er betalt og betalingsanmerkningene er slettet.
#6. Tvangssalg/lønnstrekk
Om du fortsatt ikke betaler kravet etter at det har gått til inkasso, vil namsmannen kunne innvilge tvangssalg og/eller lønnstrekk for at kreditorene skal få tilbake pengene sine. Tvangssalg innebærer at banken selger boligen din og tar pengene for å dekke de ubetalte kravene. Lønnstrekk betyr at banken trekker deg i lønn før du får pengene på kontoen.
Dette kan du gjøre om du ikke har betalt regningen
- Kontakt banken: Det første du bør gjøre, er å kontakte banken. Gjør det gjerne via e-post eller annen skriftlig kanal, slik at du har dokumentasjon på kommunikasjonen mellom dere. Kanskje kan banken innvilge deg rentefritak eller utarbeide en betalingsplan.
- Refinansiering: Å refinansiere kredittkortgjelden kan være et smart trekk. Da samler du flere lån i ett lån, og kostnader til renter og gebyrer reduseres. Samtidig vil du få færre lån å forholde deg til.
Gode tips for å unngå at fakturaen ikke betales
-
Lag et budsjett: Med god oversikt over økonomien kan du lettere holde kontroll på hvor mye penger du har, og hvilke betalingskrav du må betjene hver måned. Et budsjett er et smart verktøy. Slik kan du enklere sette av penger til all gjeld og faste utgifter.
- Opprett automatisk trekk: Ved å opprette automatisk trekk i nettbanken, slipper du å følge med når forfallsdatoen på de ulike kravene er. Du kan opprette eFaktura eller AvtaleGiro. Med eFaktura må du godkjenne betalingen før det trekkes.
- Velg kredittkort med lang rentefri betalingsutsettelse: Vanligvis er den rentefrie perioden på 30-45 dager, men det finnes kredittkort med lengre periode, som Mastercard fra Morrow Bank. Her kan du få rentefritak i 50 dager, og ni måneders betalingsutsettelse (med renter).
- Tenk godt gjennom kredittrammen: Kredittkort har en gitt kredittramme som det trekkes penger fra hver gang du bruker kredittkortet som betalingsmetode. Denne kredittrammen fastsettes av banken ut fra kredittvurderingen, og det varierer derfor hvor stor den er. Det lønner seg å vurdere dette nøye; hvor høyt lån kan du betjene med din økonomi?
- Sammenlign flere kredittkort: Sørg for at du velger et kredittkort med fordeler i butikker/tjenester du bruker ofte. Husk også å sjekke renter og gebyrer, slik at du unngår å betale mer enn du trenger. Sammenlign flere kredittkort, og bruk gjerne en lånemegler for å forenkle prosessen.
Les også: Test av kredittkort i Norge
Oppsummering
- Å ikke betale regningen i tide, kan få store konsekvenser for økonomien din.
- Det første som skjer om du ikke betaler regningen, er at det legges til renter. Den effektive renten på kredittkort er høy, og det kan føre til høye rentekostnader. Rentesatsen på kredittkort ligger ofte mellom 20-35%, men det finnes lavere og høyere satser.
- Videre vil du motta et inkassovarsel, og det vil legges til flere gebyrer om saken sendes til inkasso. Nå vil beløpet vokse raskt. Du vil også få en betalingsanmerkning, som vil gjøre det vanskelig for deg å få nye avtaler og lån.
- Hvis du ikke betaler inkassokravet, vil saken oversendes namsmannen, som har makt til å tvangsselge boligen din og å inngå avtale med arbeidsgiver om tvangstrekk.
- For å unngå å havne i en slik situasjon, bør du lage deg et budsjett, opprette automatiske trekk i nettbanken og refinansiere smålån.