Unngå uttak av kontanter med kredittkort

Du kan bruke kredittkortet ditt til å ta ut kontanter i en minibanke eller over skranden, men det vil som regel føre til ekstra kostnader på grunn av uttaksgebyrer og renter. Hver forklarer vi hvordan det fungerer, og hvordan du kan unngå ekstra kostnader.

Uttaksgebyr når du tar ut kontanter med kredittkort

De fleste kredittkort man får i Norge lar deg ta ut kontanter med kortet, hvis du ønsker det. Da må du imidlertid være oppmerksom på at du da kan bli belastet med et såkalt «uttaksgebyr».

Dette er et gebyr som blir plusset på kredittkortregningen din, i tillegg til de kontantene du tar ut.

Kredittkortselskaper beregner seg et slikt gebyr, fordi de blir påført administrasjonskostnader når kredittkort brukes til å ta ut kontanter. I utgangspunktet tjener ikke kredittkortselskapene på at kundene deres bruker kredittkortet til å ta ut kontanter. For dem lønner det seg som regel best at kortet brukes til å betale direkte for varer og tjenester.

KredittkortGebyr ved kontantuttak
Re:member Mastercard35 kr + 1 % av beløpet
Bank Norwegian Kredittkort0 kr
365 Mastercard40 kr + 2 % av beløpet
DNB Saga40 kr + 1 % av beløpet
Resurs Gold Mastercard35 kr + 2 % av beløpet
Santander RED0 kr
Eurocard Gold3 % av beløpet, minst 40 kr
yA Bank Kredittkort39 kr + 1 % av beløpet
Coop Mastercard40 kr + 1,5 % av beløpet
Sparebank 1 Gold40 kr + 1 % av beløpet
Nordea Gold40 kr + 1 % av beløpet
Handelsbanken Gold40 kr + 1 % av beløpet
Sbanken Mastercard0 kr
Komplett Bank Mastercard35 kr + 1 % av beløpet
Eika Gold40 kr + 1 % av beløpet
Sparebanken Møre Gold40 kr + 1 % av beløpet
Landkreditt Bank Mastercard40 kr + 1,5 % av beløpet
Ikano Visa35 kr + 4 % av beløpet
SAS EuroBonus Classic4 % av beløpet
Amex Platinum3,5 % av beløpet
Vær oppmerksom på at det som regel tilkommer et uttaksgebyr når du tar ut kontanter med kredittkortet. Husk også på at det vanligvis ikke er en rentefri periode ved kontantuttak,  kredittkortutsteder beregner da renter på kontantuttak fra den dagen kontantene tas ut.

Betydelige forskjeller på uttaksgebyr med kredittkort

Kredittkortselskapene har likevel litt ulik bruk av uttaksgebyrer. Dersom du ser det som sannsynlig at du kommer til å bruke kredittkortet til å ta ut kontanter, bør du derfor sjekke hvordan dette gjøres for det kredittkortet du vurderer.

De ulike ordningene er:

  • Uttaksgebyr på hvert eneste uttak av kontanter
  • Uttaksgebyr på uttak av kontanter i Norge, men ikke i utlandet
  • Ikke uttaksgebyr på uttak av kontanter i det hele tatt

Du kan også lese mer om kostnadene ved uttak av penger med kredittkort hos Sparebank1.

Uttak av kontanter i forhold til andre fordeler

Det kan i utgangspunktet virke som det beste er å velge et kredittkort som ikke har uttaksgebyr på kontanter i det hele tatt. Imidlertid er det da viktig å tenke over hvordan man kommer til å bruke kredittkortet.

Hvis det er lite sannsynlig at du kommer til å ta ut kontanter ofte, spiller det kanskje ikke så stor rolle om kredittkortselskapet har uttaksgebyr. Da vil det være andre forhold ved kredittkortet som er viktigere.

Dette er altså et forhold som bør veies opp mot andre fordeler og ulemper ved de enkelte kredittkortene.

Du bør vurdere om uttak av kontanter er viktig for deg, ved bruk av kredittkort. Dersom andre fordeler i kortet er viktigere, og du sjelden eller aldri vil bruke det til å ta ut kontanter, spiller det kanskje ikke så stor rolle at kredittkortutsteder legger på et uttaksgebyr ved kontantuttak.

Prisen for å ta ut kontanter

Det er også verdt å merke seg at kostnaden for uttaksgebyr varierer mye. Når du vurderer ulike kort bør du derfor ikke kun se på hvorvidt utstederen har uttaksgebyr, men også hvor høyt det er og hvordan det legges til.

Enkelte kortselskaper som har kontantgebyrer, opererer med ned mot 20 kr pluss 1 % av kontantbeløpet som tas ut. I den andre enden, kan andre kortselskaper ta 40 kroner pluss 4 % av beløpet som tas ut. Dette kan utgjøre en betydelig forskjell.

Uttak beløpGebyr (40kr +4%)Rentekostnader (24%) 1 mnd
Totalsum
1 00080 kr
20 kr
100 kr
3 000160 kr
60 kr
220 kr
5 000240 kr
100 kr
340 kr
10 000440 kr
200 kr
640 kr

Vær oppmerksom på umiddelbar renteberegning

I tillegg til at det legges på et uttaksgebyr, vil de fleste kortutstedere også beregne renter på kontantuttaket, fra samme dag som det tas ut.

Dette er spesielt viktig å være oppmerksom på, siden man er vant til en rentefri periode på kredittkort. Det gjelder da ikke på kontantuttak.

Vanligvis, ved kjøp av varer og tjenester med kredittkortet, har man opptil 50 dagers rentefri kreditt ved bruk av kredittkort. Renter blir ikke beregnet før kredittkortregningen har forfalt, og da kun hvis man ikke har betalt hele det skyldige beløpet.

Det er imidlertid tre ulike forhold som pleier å føre til at renter begynner å løpe med en gang. Det er :

  • Kontantuttak, enten i minibank, butikk, restaurant eller annet
  • Betaling av regninger med kredittkortet
  • Overføring av penger fra kortet til en bankkonto

Tips: Klikk for å se en oversikt over kredittkort med lav rente.

Valutapåslag

Vær klar over at uttaksgebyr og valutapåslag er to forskjellige ting. Valutapåslag skjer ved betaling med kredittkortet i utlandet, og det kan du ikke unngå. Uttaksgebyr kan du unngå, ved å sørge for å ikke benytte kredittkortet til kontantuttak.

Uttaksgebyr må ikke forveksles med «valutapåslag». Valutapåslag er et gebyr som kommer i tillegg når du tar ut penger i utlandet. Imidlertid legges det også til når du betaler med kredittkortet i utlandet.

Et valutapåslag legges alltid til når du benytter kredittkortet ditt i et annet land. Det er et gebyr som kortutsteder krever inn for å dekke opp sine kostnader ved å veksle beløpet du handler for om til norske kroner.

Også dette gebyret vil variere en del, vanligvis mellom 1,75 til 2 % av transaksjonsbeløpet. Hos blant annet Nordea kan du lese mer om kostnader ved betaling og kortbruk i utlandet. Også hos DNB kan du lese mer om fornuftig bruk av kredittkort.

Slik unngår du uttaksgebyr

Det kan fort bli dyrt å ta ut penger i minibank med kredittkort. Sjekk alltid nøye hvor mye du betaler og om mulig, ta ut penger med et debetkort som ofte har ingen eller mindre gebyrer.

Valutapåslag kan du ikke lett komme unna, men uttaksgebyr kan du unngå.

Når du skal velge kredittkort, er det lurt å på forhånd sette opp en liste over hva som er viktig for deg. Hvis det er viktig for deg å kunne ta ut kontanter, kommer «ikke uttaksgebyr» høyt opp på lista.

Sjekk gjennom alle aktuelle kredittkort, og velg ut de som fyller det kriteriet. Så kan du videre sammenligne de andre forholdene ved nettopp de kortene.

Den enkleste måten å unngå uttaksgebyr på, er likevel å ha som regel at du ikke tar ut kontanter med kredittkortet. Ha i stedet andre kort, debetkort, som du benytter til det.

Tips: Se hele vår oversikt over test av kredittkort i Norge her.

Oppsummert

I utgangspunktet må man betale et såkalt «uttaksgebyr» når man tar ut kontanter med kredittkortet. Dette er et gebyr som kortutstederen beregner seg, for å dekke opp sine kostnader ved å administrere kontantuttak.

Imidlertid varierer praksisen rundt uttaksgebyr noe. Enkelte kort har ikke uttaksgebyr, men de fleste har det. Kostnaden ved uttaksgebyr varierer mellom de ulike utstederne. Det kan være:

  • Uttaksgebyr ved hvert eneste uttak overalt
  • Uttaksgebyr kun på kontantuttak i Norge
  • Ikke uttaksgebyr noen steder
Meny